درمان جوش های بزرگ، بهویژه جوشهای چرکی صورت یکی از دغدغههایی است که بسیاری از افراد در سنین مختلف با آن دست و پنجه نرم میکنند. روشهای سنتی و مدرن زیادی برای درمان جوش وجود دارد. در این مقاله، ابتدا شما را با انواع جوش آشنا خواهیم کرد. سپس به درمان جوش های بزرگ خواهیم پرداخت.
انواع جوش
برای درمان جوش های بزرگ، باید بدانید که جوشها به دو دسته اصلی تقسیمبندی میشوند:
- جوشهای التهابی
- جوشهای غیرالتهابی
هریک از این دو دسته اصلی خود به دستههای ریزتری طبقهبندی میشوند:
جوش های غیرالتهابی
این جوشها به دو نوع تقسیم میشوند:
- جوشهای سرسیاه
- جوشهای سرسفید
درمان جوشهای التهابی ساده است و با روشهای خانگی و بدون نسخه پزشک میتوان آنها را درمان کرد.
جوش های سرسفید
جوشهای سرسفید از رایجترین انواع آکنه هستند. این جوشها روی منافذ بسته شده پوست و به شکل یک برجستگی سفید دیده میشوند. این جوشها چرکی، قرمزرنگ و کمی دردناک اند و پوست اطراف آن ممکن است سفت یا چروک بهنظر برسد.
جوش های سرسیاه
این نوع جوش به صورت نقاط کوچک سیاه روی پوست دیده میشوند. دانههای این جوش روی پوست باز هستند، پوست اطراف آن رنگ و حالت طبیعی دارد و دردناک نیست. رنگ سیاه این نوع جوش ناشی از گرفتگی فیولیکول مو است.
جوش های التهابی
جوشها التهابی انواعی به شرح زیر دارند:
- پاپول
- پاسچول یا جوشهای چرکی
- ندول یا گره
- کیست
درمان این جوشها دشوارتر است و زمان بیشتری به طول میانجامد. پیش از آن که به درمان جوش های بزرگ التهابی بپردازیم، درباره هریک از آنها توضیح مختصری خواهیم داد.
پاپول
پاپول برجستگیهای کوچک قرمز یا صورتی رنگی است که در اثر بسته شدن منافذ پوست بهوجود میآیند. پاپول زیر پوست ایجاد میشود و محل آن سفت و برآمده است. این جوشها حاوی یک باکتری به نام کاتی باکتریوم هستندکه در صورت فشار دادن جوش، از آن خارج میشود و به اطراف پوست نفوذ میکند؛ درنتیجه فشار دادن و تخلیه پاپول باعث تشدید جوش و آسیب دیدن پوست اطراف آن میشود.
مطالعه بیشتر: لیفت صورت با نخ
پاسچول یا جوش چرکی
پاسچولها جوشهای بزرگ و قرمزرنگی هستند که مرکز آنها زرد یا سفید است. این مرکز سفید یا زرد نشان میدهد که پاسچول یک جوش التهابی چرکی است. آلوده شدن منافذ بسته در اثر تجمع سلولهای ایمنی، باکتری یا تغییرات هورمونی باعث بروز این جوش میشود.
ندول یا گره
جوشهای ندولار برجستگیهای گوشتی، سفت و قرمزرنگی اند که در عمق پوست شکل میگیرند. ندولها در اثر کاتی باکتریوم ایجاد میشوند. این باکتری منافذ پوستی را مسدود میکند و به سلولهای عمق پوست آسیب میرساند. هچنین دردناک و ملتهب اند.
کیست
جوش کیستیک شدیدترین و آسیبزنندهترین جوش است. این جوش بزرگ، دردناک، قرمز، ملتهب و چرکی است و گاهی ممکن است به رنگ سفید نیز در سطح پوست ظاهر شود. کیست با عفونت در اعماق پوست همراه است. برجستگیهای کیست به خاطر وجود چرک فراوان در آنهاست. کیست غالبا میترکد و تخلیه چرک آن پوست اطراف را آلوده کرده و به آن آسیب میزند.
علت جوش چرکی بزرگ
حال که با انواع جوش آشنا شدیم، حال قصد داریم ابتدا به بررسی علت این جوشها و سپس به درمان جوش های بزرگ بپردازیم. بسته شدن فولیکولهای مو سبب بهوجود آمدن جوش میشود. عوامل زیر در بسته شدن منافذ پوست دخیل هستند:
- تجمع چربی
- تجمع سلولهای مرده پوست
- تغییرات هرمونی
از میان سه عامل فوق، تجمع بیش از حد سبوم (چربی طبیعی پوست) شایعترین دلیل جوش زدن است. موارد زیر معمولاً مواردی هستند که به 3 دلیل فوق دامن زده و منجر به جوش میشوند.
- استفاده از لوازم آرایش بیکیفیت
- ابتلا به برخی بیماریها
- مصرف داروهای خاص و حساسیت به آن
- مصرف سیگار و قلیان
- رژیم غذایی نامناسب
- آلودگیهای محیطی
- عوامل ژنتیکی
- تغییرات هورمونی در نوجوانی
- مشکلات زنانه
- اضطراب
- عدم رعایت بهداشت
مطالعه بیشتر: مزوتراپی جای جوش
درمان جوش های بزرگ و دردناک
برای درمان جوش های بزرگ، چرکی و دردناک میتوان از روشهای خانگی یا دارویی استفاده کرد. در ادامه هریک از این موارد به تفکیک توضیح داده خواهد شد.
درمان جوش بزرگ چرکی به روش های خانگی
برای درمان جوش های بزرگ دردناک میتوان از یکی از روشهای زیر استفاده کرد:
- روی جوش یخ بگذارید.
- از ماسکهای حاوی عسل استفاده کنید. ( مالیدن عسل برای درمان جای جوش نیز مناسب است)
- از آبلیمو استفاده کنید.
- بخور دهید.
- روی جوش روغن درخت چای بمالید.
درمان جوش های بزرگ به روش کلینیکی
اگر درمان جوش های بزرگ با روشهای خانگی میسر نباشد، لازم است که به پزشک مراجعه کنید. پزشک برای درمان جوش های التهابی صورت و دیگر نقاط بدن از درمانها زیر استفاده میکند.
-
بنزوئیل پروکساید
این دارو برای درمان جوش های بزرگ توصیه میشود و بدون نسخه هم قابلتهیه است. این دارو بر پایه آب و الکل است. نوعی که بر پایه الکل است برای پوستهای چرب و نوعی که بر پایه آب است، برای پوستهای خشک مناسب است. مصرف این دارو ممکن است خارش ایجاد کند.
-
ایزوترتینوئین
برای درمان جوش های بزرگ چرکی ایزوترتینوئین تجویز میشود. این دارو عوارض زیاد دارد و برای خانمهای باردار بسیار خطرناک است؛ به همین دلیل برای جوشهای کوچک توصیه نمیشود. همچنین در خصوص مصرف این دارو بد نیست اشاره ای داشته باشیم به تذکراتی که در سایت doctoreto عنوان شده:
دوز مصرف داروی ایزوترتینوئین به وزن، وضعیت پزشکی بیمار و پاسخ بدنشان نسبت به دارو بستگی دارد. وضعیت آکنه بیمار ممکن در طول هفتههای اولیه شروع به مصرف ایزوترتینوئین بدتر شود و احتمال دارد ۱ تا ۲ ماه روند بهبودی که قابل مشاهده باشد طول بکشد. اگر دوباره دچار آکنه شدید شوید احتمالاً به دوره درمان دوم با فاصله ۲ ماهه از قطع مصرف ایزوترتینوئین نیاز دارید. سازندههای این دارو مصرف طولانی مدت آن را توصیه نمیکنند لذا بیشتر از دوره تجویزی این دارو را مصرف نکنید.
-
تزریق استروئید
یکی از راهها برای درمان جوش های بزرگ چرکی تزریق استروئید است. این دارو ورم جوش را کاهش میدهد و اثری به جا نمیگذارد.
-
قرصهای ضدبارداری
مصرف قرص ضدبارداری یک درمان بلند مدت برای درمان جوش های بزرگ چرکی است. این قرصها تولید چربی طبیعی پوست را کاهش داده، از جوش زدن پیشگیری میکنند.
معمولاً برای پیشگیری و درمان جوش های بزرگ اسپیرونولاکتون نیز تجویز میکنند که نوعی استروئید مصنوعی است و تولید آندروژن را مختل میکند.
همچنین برای درمان جوش های بزرگ از گوگرد؛ اسید سالیسیلیک، رتینوئیدهای موضعی حاوی ویتامین A نظیر رتینول، آداپالن و ترتینوئین استفاده میکنند. در میان این موارد، بنزوئیل مؤثرترین و گوگرد کماثرترین است.
مطالعه بیشتر: کربوکسی تراپی جای جوش
خارج سازی جوش چرکی بزرگ و عفونی
یکی دیگر از روش های درمان جوش های بزرگ تخلیه چرک است. معمولا پزشکان توصیه میکنند که به جوش دست نزنید و از تخلیه آن بپرهیزید. اما در هرصورت اگر تحت شرایطی خواستید جوش را تخلیه کنید.، لازم است که این مراحل را طی کنید:
- دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
- محل جوش را با الکل تمیز کنید. برای این کار میتوانید از پنبهای آغشته به اکسید هیدروژن استفاده کنید.
- 15 دقیقه ناحیه آسیبدیده را گرم کنید. گرما چرکی را که زیر پوست وجود دارد، نرم میکند و این باعث میشود که تخلیه طبیعی انجام شود. گرم کردن درد خارج کردن جوش را کم میکند.
- برای تخلیه میتوانید از ابزارهای نوکتیز مانند سوزن یا موچین استفاده کنید؛ اما پیش از آن، ابزار را با الکل ضدعفونی کنید. (به یادداشته باشید که جوش باید نزدیک سطح پوست باشد، در غیر این صورت استفاده از ابزار و تلاش برای خارجسازی جوش بیفایده خواهد بود و منجر به عفونت میشود.)
- پس از تخلیه محل موردنظر را با صابون ضدباکتریایی بشویید. برای جوشهای ملتهب میتوانید از کرمهای استروئیدی مانند هیدروکورتیزون استفاده کنید. برای کاهش قرمز جوش میتوانید تکهای یخ را درون پارچه گذاشته، روی محل قرمزی قرار دهید.
اگر لازم باشد که تخلیه و درمان جوش های بزرگ را در کلینیک انجام دهید، بهتر است بدانید که خارجسازی جوش یک درمان سرپایی است و برای تخلیه از بیحسی موضعی استفاده میکنند.
مطالعه بیشتر: جراحی پلک
سخن آخر
در این نوشته تلاش کردیم تا شما را با انواع جوش و راههای مختلف درمان جوش های بزرگ و چرکی صورت و سایر نقاط بدن آشنا کنیم. اگر با این مشکل دست و پنجه نرم میکنید و روشهای خانگی پاسخگوی درمان نیست، به متخصصان کلینیک زیبایی آنیل مراجعه کنید.
سؤالات متداول
اگر این علائم را داشتید، به پزشک مراجعه کنید: 1) اگر تب و لرز دارید 2) اگر غدد لنفاوی روی پوست متورم شده است 3) اگر پوست اطراف جوش قرمز و ملتهب است. 4) اگر جوش دردناک است و تخلیه نمیشود. 5) اگر دیابت، سوزش قلب یا مشکلی دیگر در سیستم ایمنی دارید یا با مصرف دارویی خاص همچون کورتیکواستروئیدها جوش میزنید.
دوری از تنش و اضطراب، خواب کافی و ورزش مواردی هستند بدن را سالم نگه میدارند و مانع از تجمع چربی و تجمع سلولهای مرده در پوست شده، از جوش زدن پیشگیری میکند. برای درمان جوش های بزرگ چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
برای پیشگیری از جوش زدن چه میتوان کرد؟
4 دیدگاه ها
سلام خوب هستید؟ مطالب فوق العااده کاربردی بود ممنونم اما یه سوالی برام پیش اومد که طول دوره درمان چقدر هست؟
سلام و عرض ادب
هر کدام از دوره های درمان می تونه در مدت زمان متفاوتی باشه به برای هر کسی متفاوت هست.
سلام جوش بزرگ سن بلوغ هم درمان میشه؟
سلام و عرض ادب
اگر شما در سن بلوغ باشید که جوش ها صرفا کنترل شده و جوش هایی که لک روی صورت ایجاد کردند به روش های زیبایی درمان می شود.
اگر سن بلوغ را گذرانده اید و برای درمان جای جوش دنبال راه حل هستید با شماره 44027589 تماس بگیرید تا پزشک پوست شما را ارزیابی کند.