بسیاری از نوجوانان با نزدیک شدن به سن بلوغ، از جوش ها و آکنه های خود رنج می برند؛ بنابراین اکثر پزشکان برای درمان آن، داروی راکوتان یا ایزوترتینوئین را تجویز می کنند. بسیاری از پزشکان، برای درمان سریع آکنه ها و جوش های شدید از roaccutane استفاده می کنند؛ زیرا این دارو باعث کاهش چربی پوست و در نتیجه باعث کم شدن آکنه و جوش در پوست می شود.
راکوتان، همچنین برای جلوگیری از نوعی سرطان پوست، سرطان مغز، پانکراس و غیره، مورد استفاده قرار می گیرد؛ این دارو برای درمان التهابات پوستی پسوزیاریس نیز تجویز می شود. در ادامه همراه ما کلینیک آنیل باشید تا به بررسی چگونگی مصرف راکوتان و عوارض آن بپردازیم.
دارو راکوتان چیست؟
داروی راکوتان، از مشتقات ویتامین A می باشد و هر کپسول آن، حاوی حدود ۱۰ تا ۲۰ میلی گرم ایزوترتینوئین است. قرصهای راکوتان خالص نیستند و از مواد دیگری همچون روغن سویا، موم زرد، روغن نباتی هیدروژنه، ژلاتین، گلیسرول، آب، سوربیتول، مانیتول، نشاسته، ذرت فراوری شده، تیتانیوم دی اکسید و سایر، تشکیل شدهاند.
اگرچه این دارو برای درمان جوش ها مؤثر است؛ اما عوارض بسیاری خطرناکی، مخصوصا برای زنان باردار و افرادی که نارسایی کبدی دارند در پی دارد. زیرا مکانیسم اثر این دارو بر روی کبد است و بهتر است افرادی که نارسایی کبدی دارند، از این دارو استفاده نکنند. توجه داشته باشید که این دارو باید توسط پزشک تجویز گردد؛ زیرا اگر سطح ویتامین A بالایی داشته باشید، مصرف این دارو برای شما بسیار مضر است.
قبل از مصرف راکوتان به چه مواردی باید توجه کرد؟
توصیه می شود که هیچ وقت راکوتان را به صورت خودسرانه مصرف نکنید و قبل از مصرف آن، حتما به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا این دارو حتما باید زیر نظر پزشک، مورد استفاده قرار گیرد. پزشک معالج، قبل از تجویز این دارو حتما باید از سطح ویتامین A و مصرف داروهایی مشابه با این دارو، مطلع باشد و همه موارد موجود که بر مصرف این دارو تأثیر دارد را بررسی کند.
درنظر داشته باشید که قبل از مصرف راکوتان، حتما باید آزمایش های لازم جهت کنترل چربی خون و آنزیم های کبدی انجام شود و در زمان بارداری نیز به هیچ وجه، نباید از این قرص استفاده شود، زیرا تأثیر خیلی بدی روی جنین دارد و حتی ممکن است باعث سقط جنین و عقب افتادگی جنین شود.
مصرف roaccutane، همچنین باعث بالا رفتن چربی خون می شود؛ بنابراین قبل از مصرف از میزان چربی خود مطلع باشید. توجه داشته باشید که مکانیسم اثر راکوتان، بر روی کبد و کلیه است؛ لذا توصیه می شود افرادی که نارسایی کبد و کلیه دارند، از این دارو استفاده نکنند. قابل ذکر است؛ مصرف همزمان این قرص با دیگر قرص ها، مثل آنتیبیوتیک ها به ویژه تتراسیکلین که با آن ها اختلال دارند، ممنوع است.
معجزه جوانسازی پوست با هایفوتراپی
مقدار و روش مصرف راکوتان چگونه است؟
مقدار مصرف این دارو حتما باید تحت نظر پزشک باشد و میزان مصرف آن، به شدت بیماری افراد بستگی دارد. به طور معمول، برای یک شخص 80 کیلو گرمی به صورت روزانه، دو کپسول 20 میلی گرمی تجویز می شود که حتما باید بلافاصله بعد از غذا مصرف شود. لازم است بدانید که بهتر است شما وعده مصرفی این قرص را فراموش نکنید و در صورت فراموش کردن وعده مصرفی، باید آن را در نزدیک ترین وعده غذایی بعدی، مصرف کنید.
البته اکیدا توصیه می شود که هیچ وقت دو کپسول را به طور همزمان مصرف نکنید. توجه داشته باشید که طول دوره درمان با راکوتان را پزشک معالج، باتوجه به نوع و شدت بیماری تعیین می کند که به طور معمول، بین 3 تا 6 ماه متغیر است.
مصرف داروی راکوتان، چه عوارضی دارد؟
مصرف این قرص نیز همانند بسیاری از قرص های دیگر، عوارضی را به دنبال دارد که مهم ترین عوارض آن به شرح زیر است:
- خشکی لب و دهان:
یکی از عوارض این دارو خشکی لب و دهان می باشد که شما می توانید با استفاده از وازلین و بالم لب، این خشکی را برطرف کنید. - خشکی بینی و چشم:
یکی دیگر از عوارض مصرف راکوتان، خشکی چشم و بینی است که شما می توانید از قطره چشمی و کرم هایی برای مرطوب نگه داشتن بینی استفاده کنید. البته به خاطر داشته باشید که در زمان مصرف این دارو که باعث خشکی چشم می شود، از لنزهای چشمی استفاده نکنید. - خونریزی بینی:
در زمان مصرف راکوتان، ممکن است که دچار خونریزی بینی شوید؛ اما جای نگرانی نیست. چراکه این عارضه در هفته دوم و سوم برطرف می شود. - درد خفیف مفاصل و ماهیچهها:
درد خفیفی که به دنبال مصرف آن ایجاد می شود، معمولا در ناحیه زانوها می باشد و این مشکل در نوجوانانی که این قرص را مصرف می کنند، ایجاد می شود. - احساس خستگی و سردرد:
کاهش سطح گلبول های خون باعث خستگی شدید، احساس ضعف، سرگیجه، سردی دستها و پاها و احتمالا رنگ پریدگی می شود.
مطالعه بیشتر: لیفت صورت با نخ
سایر عوارض احتمالی مصرف قرص راکوتان:
- مصرف راکوتان در افرادی که به دیابت مبتلا هستند، ممکن است با نشانه هایی از قبیل تشنگی شدید، ادرار بیش از حد طبیعی، تاری دید، احساس خستگی غیرعادی، همراه باشد.
- بروز حساسیت های پوستی مانند کهیر، تورم در صورت یا دهان و مشکلات تنفسی
- به وجود آمدن تغییراتی در تعداد سلول های خون یا همان پلاکت های خون
- افزایش سطح چربی تری گلیسیرید و افزایش میزان قند خون
- افزایش ریزش مو
شایان ذکر است؛ زمانی که شما طول درمان خود را به پایان برسانید، این عوارض کم کم از بین خواهند رفت.
عوارض جدی مصرف راکوتان کدام اند؟
در برخی موارد، عوارض مصرف قرص راکوتان ممکن است بسیار جدی باشد و لازم است تا فرد بیمار، در صورت مشاهده هر یک از این عوارض، فورا از مصرف دارو خودداری کند و به پزشک خود اطلاع دهد.
عوارض جدی مصرف آن که در صورت مشاهده آن باید به پزشک مراجعه شود، عبارتند از:
- ایجاد حالت تهوع
- درد شدید در ناحیه شکم، پایین شکم و یا سینه
- احساس درد در هنگام بلع
- بروز یا تشدید سوزش معده و اسهال
- خونریزی راست روده و تیرگی ادرار
- زرد یا سفیدشدن چشم ها
- احساس افسردگی شدید
- اختلال در سیستم عصبی
- سردرد شدید و مزمن
جمع بندی
در پایان توصیه می شود که از مصرف خودسرانه داروی راکوتان خودداری کنید و آن را حتما با تجویز پزشک مصرف کنید؛ زیرا پزشک معالج شما باید آزمایش های لازم برای تجویز این دارو برای شما را انجام دهد و چنانچه شما در زمان مصرف داروی راکوتان، با عوارض جدی رو به رو شدید، مصرف دارو را قطع کرده و سریعا به پزشک خود اطلاع دهید. در این مقاله شما را با دارو راکوتان آشنا کردیم. برای آشنایی بیشتر با انواع قرص زیباسازی مثل قرص هیرویت ، زینک، قرص فیناستراید و غیره، به مقالات آنیل مراجعه کنید.
سوالات متداول
کاربرد قرص راکوتان چیست؟
راکوتان حاوی ویتامین A است و گروهی از داروهای رتینوئیدها است. کاربرد اصلی این قرص برای از بین بردن جوش و آکنه است.
عوارض دارو راکوتان چیست؟
این دارو به دلیل اینکه کبد را چرب میکند؛ ممکن است در نگاه اول عوارض زیادی داشته باشد؛ اما اگر زیر نظر پزشک و با آزمایشهای ماهیانه این دارو را مصرف کنید، عوارضی زیادی نخواهد داشت. خشکی چشم، دهن و بینی را میتوان اصلیترین، عارضه این دارو دانست؛ به همین دلیل است که پزشکان در طول مصرف این قرص متذکر میشوند که در طول روز، آب زیادی بنوشند.
5 دیدگاه ها
آیا مصرف راکوتان باید زیر نظر پزشک باشد؟
بله؛ مصرف سرخود راکوتان میتواند به کبد آسیب وارد کند. بنابراین حتما پیشنهاد میکنیم برای مصرف راکوتان، به پزشک مراجعه کرده تا با عوارض این دارو، که در متن با آن اشاره شده، مواجهه نشوید.
سلام، وقت بخیر، میشه راکوتان رو به صورت یک روز در میون یا دو روز در میون استفاده کرد؟ یا هیر تاثیری نداره
با سلام. ابتدا باید آزمایش خون دهید، سپس طبق دستورات پزشک عمل کنید.
سلام من دو بار در هفته کپسول راکوتان میخورم به نظرتون اشتباه می کنم?