جوش های بزرگ، چرکی و دردناک: علت و درمان خانگی

جوش های بزرگ، چرکی و دردناک: علت و درمان خانگی
دسته‌بندی مجله زیبایی
نویسنده دکتر امیر آذری فر
زمان مطالعه
تاریخ انتشار ۷ اسفند ۱۴۰۱
4.5
(8)

جوش چرکی، یکی از پدیده ‌هایی است که می‌ تواند برای بسیاری از افراد رخ دهد و زیبایی صورت آن ها را دچار خلل کند. در این مقاله قصد داریم به علت بروز این پدیده و همچنین راهکارهای درمانی آن بپردازیم. هرچند معمولا بیشتر افراد به مشکلات پوستی و زیبایی که جوش های چرکی ایجاد می کنند توجه دارند؛ اما باید بدانید این جوش ها، گاهی نشانه بعضی از مشکلات داخلی در بدن شما هستند.

انواع جوش های بدن

برای درمان جوش های بزرگ، باید بدانید که جوش‌ها به دو دسته‌ اصلی تقسیم‌بندی می‌شوند:

  • جوش‌های التهابی
  • جوش‌های غیرالتهابی

هریک از این دو دسته اصلی خود به دسته‌های ریزتری طبقه‌بندی می‌شوند:

جوش های غیرالتهابی

این جوش‌ها به دو نوع تقسیم می‌شوند:

  • جوش‌های سرسیاه
  • جوش‌های سرسفید

درمان جوش‌های التهابی ساده است و با روش‌های خانگی و بدون نسخه‌ پزشک می‌توان آن‌ها را درمان کرد. در مقاله تفاوت جوش سرسیاه و سرسفید در مورد این دون جوش به صورت کامل صحبت کرده ایم.

جوش های سرسفید

جوش‌های سرسفید از رایج‌ترین انواع آکنه هستند. این جوش‌ها روی منافذ بسته شده پوست و به شکل یک برجستگی سفید دیده می‌شوند. این جوش‌ها چرکی، قرمزرنگ و کمی دردناکند و پوست اطراف آن ممکن است سفت یا چروک به‌نظر برسد.

جوش های سرسیاه

این نوع جوش به صورت نقاط کوچک سیاه روی پوست دیده می‌شوند. دانه‌های این جوش روی پوست باز هستند، پوست اطراف آن رنگ و حالت طبیعی دارد و دردناک نیست. رنگ سیاه این نوع جوش ناشی از گرفتگی فولیکول مو است.

جوش های التهابی

جوش‌ها التهابی انواعی به شرح زیر دارند:

  • پاپول
  • پاسچول یا جوش‌های چرکی
  • ندول یا گره
  • کیست

درمان این جوش‌ها دشوارتر است و زمان بیشتری به طول می‌انجامد. پیش از آن‌ که به درمان جوش های بزرگ التهابی بپردازیم،‌ درباره هریک از آن‌ها  توضیح مختصری خواهیم داد.

جوش های پاپول

پاپول برجستگی‌های کوچک قرمز یا صورتی رنگی است که در اثر بسته شدن منافذ باز پوست به‌وجود می‌آیند. پاپول زیر پوست ایجاد می‌شود و محل آن سفت و برآمده است. این جوش‌ها حاوی یک باکتری به نام کاتی باکتریوم هستند که در صورت فشار دادن جوش، از آن خارج می‌شود و به اطراف پوست نفوذ می‌کند؛ در نتیجه فشار دادن و تخلیه پاپول باعث تشدید جوش و آسیب دیدن پوست اطراف آن می‌شود.

پاسچول یا جوش چرکی

پاسچول‌ها جوش‌های بزرگ و قرمز رنگی هستند که مرکز آن‌ها زرد یا سفید است. این مرکز سفید یا زرد نشان می‌دهد که پاسچول یک جوش التهابی چرکی است. آلوده شدن منافذ بسته در اثر تجمع سلول‌های ایمنی، باکتری یا تغییرات هورمونی باعث بروز این جوش می‌شود.

ندول یا گره

جوش‌های ندولار برجستگی‌های گوشتی، سفت و قرمز رنگی اند که در عمق پوست شکل می‌گیرند. ندول‌ها در اثر کاتی باکتریوم ایجاد می‌شوند. این باکتری منافذ پوستی را مسدود می‌کند و به سلول‌های عمیق پوست آسیب می‌رساند. هچنین دردناک و ملتهب اند.

کیست

جوش کیستیک یا جوش زیر پوستی شدیدترین و آسیب‌زننده‌ترین جوش است. این جوش بزرگ، دردناک، قرمز، ملتهب و چرکی است و گاهی ممکن است به رنگ سفید نیز در سطح پوست ظاهر شود. کیست با عفونت در اعماق پوست همراه است. برجستگی‌های کیست به خاطر وجود چرک فراوان در آن‌هاست. کیست غالبا می‌ترکد و تخلیه چرک آن پوست اطراف را آلوده کرده و به آن آسیب می‌زند.

علت جوش چرکی بزرگ چیست؟

اولین گام قبل از درمان جوش چرکی، این است که علت جوش چرکی بزرگ را بدانیم. این جوش‌ ها معمولاً به دلایل مختلفی ایجاد می شوند. زمانی که میزان چربی پوست بالا بوده و منافذ پوستی با چربی و سلول های مرده بسته شوند؛ جوش چرکی به وجود می آید.

جوش ‌های چرکی به دلیل وجود باکتری‌ هایی که روی سطح پوست وجود دارند نیز رخ می دهند. علاوه بر همه این‌ها، موارد دیگری مانند تغییرات هورمونی، ژنتیک، مصرف داروها، مصرف مواد آرایشی، استفاده از محصولات مراقبت پوستی که برای پوست شما مناسب نیستند و همچنین بعضی از بیماری های خاص مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک نیز می توانند سبب بروز جوش شوند. برای اینکه علت دقیق بروز جوش های صورت شما مشخص شود؛ به غیر از تجربه و تشخیص پزشک، نیاز به انجام آزمایش هایی می باشد که عملکرد بدن شما مشخص شود.

مطلب پیشنهادی: علت جوش زیر بغل چیست؟

درمان جوش های بزرگ و دردناک

درمان خانگی جوش های چرکی و دردناک

روش های مختلفی برای درمان خانگی جوش های چرکی و دردناک وجود دارد. از جمله موارد مهمی که به آن اهمیت داده نمی ‌شود، سبک زندگی و اصلاح رژیم غذایی می باشد. بعضی از خوراکی‌ هایی که مصرف می ‌کنیم، می ‌توانند سبب ایجاد جوش‌ های چرکی شوند. بسیاری از غذاهای چرب و دارای مواد افزودنی، می‌ توانند سبب ایجاد جوش شوند. همچنین خارج سازی جوش چرکی بزرگ و عفونی نیز می تواند یکی از عوامل بروز آکنه‌ های جدید صورت باشد.

رعایت بهداشت و شستشوی صورت

تعویض مرتب رو بالشتی ها و شستشوی آنها نیز می ‌تواند یکی دیگر از عواملی باشد که از به وجود آمدن جوش‌ های چرکی جلوگیری می کند. همچنین تمیز نگهداشتن صورت نیز از جمله عوامل مهم، برای جلوگیری از بروز جوش می باشد.

آلوئه ورا برای جوش چرکی بزرگ

یکی از راهکارهای درمان خانگی جوش های چرکی و دردناک برای درمان جوش چرکی، استفاده از آلوئه ورا می باشد. شما می توانید ژل این گیاه را به وسیله چاقو خارج کرده و آن را روی صورت خود بزنید. نکته مهمی که در خصوص درمان های خانگی باید توجه داشته باشید این است که باید در اجرا این درمان ها صبور باشید و پشتکار داشته باشید.

استفاده از خیار یخ زده

یکی دیگر از موادی که می تواند برای درمان جوش و جلوگیری از ایجاد التهاب به کار رود؛ استفاده از خیار یخ زده می باشد. می توانید خیار یخ زده را به صورت خود بکشید این کار باعث آبرسانی پوست شما شده و می تواند التهاب پوستی حاصل از جوش را بهبود ببخشد.

استفاده از اسکراب برای جوش چرکی

از دیگر مواردی که برای درمان خانگی جوش های چرکی و دردناک، استفاده می شود، اسکراب های خانگی می باشد. شما می توانید با استفاده از اسکراب، پوست صورت خود را از انواع آلودگی پاک کنید. اگر آلودگی ها را از پوست صورت خود ببرید و سلول های مرده پوست را نیز به کمک اسکراب بردارید احتمال این که دوباره جوش بزنید، کم می شود. اسکراب های مختلفی هستند که برای پوست مفید می باشند. شما می توانید از ترکیب عسل با شکر یا نمک، اسکراب درست کرده و از آن استفاده کنید.

مطلب پیشنهادی: درمان جای جوش و اسکار با سابسیژن صورت

درمان جوش های بزرگ چرکی در کلینیکهای زیبایی

اگر برای جوش های خود به کلینیک زیبایی مراجعه کنید، ممکن است راه های مختلفی به شما پیشنهاد شود. این راه ها می توانند موارد مختلفی مانند استفاده از دارو یا لیزر باشد. انواع مختلفی از دستگاه های لیزر وجود دارد که می توان برای درمان جوش استفاده کرد. این دستگاه ها به صورت کلی یک مکانیسم دارند. به طور مثال دستگاه rf امواجی را ساطع می کند که با تحریک سلول ها، امکان ترمیم سلول های پوست را به وجود می آورد.

باید توجه داشته باشید که لیزر بیشتر برای جای جوش موثر است و اگر می خواهید جوش جدید نزنید، باید راه‌های درمانی دیگر مانند استفاده از داروها و داشتن روتین پوستی را پیش بگیرید. سایر روش ها شامل موارد زیر می شوند:

بنزوئیل پروکساید

این دارو برای درمان جوش های بزرگ توصیه می‌شود و بدون نسخه هم قابل‌تهیه است. این دارو بر پایه آب و الکل است. نوعی که بر پایه الکل است برای پوست‌های چرب و نوعی که بر پایه آب است، برای پوست‌های خشک مناسب است. مصرف این دارو ممکن است باعث خارش پوست شود.

ایزوترتینوئین

برای درمان جوش های بزرگ چرکی ایزوترتینوئین تجویز می‌شود. این دارو عوارض زیاد دارد و برای خانم‌های باردار بسیار خطرناک است؛ به همین دلیل برای جوش‌های کوچک توصیه نمی‌شود.

تزریق استروئید

یکی از راه‌های درمان جوش های بزرگ چرکی تزریق استروئید است. این دارو ورم جوش را کاهش می‌دهد و اثری به جا نمی‌گذارد.

قرص‌های ضدبارداری

مصرف قرص ضدبارداری یک درمان بلندمدت برای درمان جوش‌ های بزرگ چرکی است. این قرص‌ها تولید چربی طبیعی پوست را کاهش داده، از جوش زدن پیشگیری می‌کنند. معمولاً برای پیشگیری و درمان جوش های بزرگ اسپیرونولاکتون نیز تجویز می‌کنند که نوعی استروئید مصنوعی است و تولید آندروژن را مختل می‌کند. همچنین برای درمان جوش‌ های بزرگ از گوگرد، اسید سالیسیلیک، رتینوئیدهای موضعی حاوی ویتامین A نظیر رتینول، آداپالن و ترتینوئین استفاده می‌کنند. در میان این موارد، بنزوئیل مؤثرترین و گوگرد کم‌اثرترین است.

مقاله پیشنهادی: مصرف قرص راکوتان برای جوش خوب است؟

درمان جوش های بزرگ چرکی در کلینیکهای زیبایی

نحوه خارج سازی جوش چرکی بزرگ و عفونی

یکی دیگر از روش‌ های درمان جوش های بزرگ تخلیه چرک است. معمولا پزشکان توصیه می‌کنند که به جوش دست نزنید و از تخلیه آن بپرهیزید. اما در هر صورت اگر تحت شرایطی خواستید جوش را تخلیه کنید، لازم است که این مراحل را طی کنید:

  • دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.
  • محل جوش را با الکل تمیز کنید. برای این کار می‌توانید از پنبه‌ای آغشته به اکسید هیدروژن استفاده کنید.
  • 15 دقیقه ناحیه‌ آسیب‌دیده را گرم کنید. گرما چرکی را که زیر پوست وجود دارد، نرم می‌کند و این باعث می‌شود که تخلیه طبیعی انجام شود. گرم کردن درد خارج کردن جوش را کم می‌کند.
  • برای تخلیه می‌توانید از ابزارهای نوک‌تیز مانند سوزن یا موچین استفاده کنید؛ اما پیش از آن، ابزار را با الکل ضدعفونی کنید. (به یاد داشته باشید که جوش باید نزدیک سطح پوست باشد، در غیر این صورت استفاده از ابزار و تلاش برای خارج‌سازی جوش بی‌فایده خواهد بود و منجر به عفونت می‌شود.)
  • پس از تخلیه محل موردنظر را با صابون ضدباکتریایی بشویید. برای جوش‌های ملتهب می‌توانید از کرم‌های استروئیدی مانند هیدروکورتیزون استفاده کنید. برای کاهش قرمزی جوش می‌توانید تکه‌ای یخ را درون پارچه گذاشته، روی محل قرمزی قرار دهید.

مطالعه بیشتر: کربوکسی تراپی جای جوش

اگر لازم باشد که تخلیه و درمان جوش های بزرگ را در کلینیک انجام دهید، بهتر است بدانید که خارج‌سازی جوش یک درمان سرپایی است و برای تخلیه از بی‌حسی موضعی استفاده می‌کنند.

جمع بندی مقاله جوش چرکی

با توجه به مطالب گفته شود اگر جوش چرکی بزرگ دارید، باید علت آن را شناسایی کنید. همچنین در صورتی که از درمان خانگی جوش های چرکی و دردناک جواب مورد نظر خود را نگرفتید، می توانید از روش های کلینیکی مثل کربوکسی تراپی و یا مزوتراپی جای جوش استفاده کنید. برای این منظور می توانید از متخصصان کلینیک آنیل، بهترین کلینیک زیبایی در تهران، کمک بگیرید.‌

برای درمان جوش های بزرگ چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر این علائم را داشتید، به پزشک مراجعه کنید: 1) اگر تب و لرز دارید 2) اگر غدد لنفاوی روی پوست متورم شده است 3) اگر پوست اطراف جوش قرمز و ملتهب است. 4) اگر جوش دردناک است و تخلیه نمی‌شود. 5) اگر دیابت، سوزش قلب یا مشکلی دیگر در سیستم ایمنی دارید یا با مصرف دارویی خاص همچون کورتیکواستروئیدها جوش می‌زنید.

برای پیشگیری از جوش‌ زدن چه می‌توان کرد؟

دوری از تنش و اضطراب، خواب کافی و ورزش مواردی هستند بدن را سالم نگه می‌دارند و مانع از تجمع چربی و تجمع سلول‌های مرده در پوست شده، از جوش زدن پیشگیری می‌کند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای 4.5 / 5. تعداد رای: 8

هنوز رای ثبت نشده است.

contact icon جهت دریافت مشاوره با ما در ارتباط باشید تماس با ما
نظرات
14 دیدگاه در "جوش های بزرگ، چرکی و دردناک: علت و درمان خانگی"
المیرا گفت:

سلام خوب هستید؟ مطالب فوق العااده کاربردی بود ممنونم اما یه سوالی برام پیش اومد که طول دوره درمان چقدر هست؟

دکتر روح الله نقی پور گفت:

سلام و عرض ادب
هر کدام از دوره های درمان می تونه در مدت زمان متفاوتی باشه به برای هر کسی متفاوت هست.

علیرضا گفت:

سلام جوش بزرگ سن بلوغ هم درمان میشه؟

دکتر روح الله نقی پور گفت:

سلام و عرض ادب
اگر شما در سن بلوغ باشید که جوش ها صرفا کنترل شده و جوش هایی که لک روی صورت ایجاد کردند به روش های زیبایی درمان می شود.
اگر سن بلوغ را گذرانده اید و برای درمان جای جوش دنبال راه حل هستید با شماره 44027589 تماس بگیرید تا پزشک پوست شما را ارزیابی کند.

علی گفت:

سلام حدودا دوماه پیش یه جوش بالای پیشانی‌م بود و فشارش دادم چرکش خارج شد ولی خیلی ملتهب و دردناک شد هنوز خم جاش بر آمده مونده و اگه بهش دست بزنم دوباره ملتهب میشه. این چه نوع جوشیه؟ چیکار کنم؟

dejapoon گفت:

سلام و عرض ادب
آقای علی عزیز شما حتما به صورت حضوری به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.

Shamimsalimi گفت:

سلام من جوشم ترکوندم و زخم شد تا جاییکه زخمش خیلی بزرگ حدودا یه سانت شد و بعد دکتر گفت پماد ویتامین آ چشمی بزنم وقتی دو روز اونو زدم پوستم کلا شروع کرد به جوش های چرکی زدن زخم هم عفونتی شده و کلی اطرافش جوش های چرکی زده ، بنظرتون چیکار کنم؟

dejapoon گفت:

سلام وقت بخیر باید حتما پزشک متخصص پوست مراجعه نمایید

زهره گفت:

با سلام من حدودا 3الی4ماه است که اول یک جوش بزرگ زیر نافم زد ،بسیار دردناک ومتورم بود،بعد از چند روز با گذاشتن روغن سیاه ،سر باز کرد و خالی شد ،اما بعد از 2ماه از همان جوش روی فکم زد ،باز هم دردناک و بزرگ وقرمز ،به همین نحو با پماد سیاه آنرا خالی کردم،اکنون دوباره دو تا بزرگ دوباره زیر نافم زده ،درپناکتر از قبل ،باید چکار کنم،لطفا راهنمایی کنید

dejapoon گفت:

سلام وقت بخیر
باید تشریف بیارید به صورت حضوری حتما ویزیت شوید
برای رزرو وقت می تونید با شماره 02144027503 تماس حاصل فرمایید

سینا گفت:

سلام من 24 سالمه و هنوز جوش چرکی میزنم دکترم گفت که بعد از سن بلوغ دیگه از بین میرن ولی هنوز هستن. چیکار باید بکنم که از بین برن؟

dejapoon گفت:

سلام وقت بخیر
اصلا به این صورت نیست که بعد از بلوغ جوش ها از بین بره و تا سنین میانسالی هم امکان زدن جوش وجود داره و حتما باید تحت نظر پزشک درمان بشه.

حمید گفت:

وقت شما بخیر
علت جوش چرکی بزرگ میتونه کم کاری تیروئید باشه؟

dejapoon گفت:

سلام وقت بخیر
دلایل مختلفی میتونه داشته باشه باید تشریف بیارید به صورت حضوری ویزیت شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *