پولیپ بینی چیست؟
پولیپ بینی، تودهای است که از مخاط دماغ یا سینوس در داخل بینی ساخته میشود و به رنگ خاکستری یا بی رنگ است. وجود مخاط بینی به این دلیل است که فضای بینی را مرطوب نگه دارد و از خشکی دور نگه دارد. در برخی از افراد که به بیماریهایی مثل انواع آلرژیها یا سینوزیت و آسم مبتلا هستند، این مخاط درون بینی متورم میشود و به شکل کیسههایی در میآید که پزشکان میگویند چیزی شبیه انگور هستند که راه بینی را میبندند و انسداد ایجاد میکنند. به این اتفاق پولیپ بینی گفته میشود.
راه تشخیص پولیپ بینی + 6 تا از علائم
فردی در روزهای اول که دچار این مشکل میشود، ممکن است تصور کند که سرما خورده است. شاید گفتن اینکه این عارضه علت مشخصی ندارد، دور از واقعیت نباشد. اما به صورت کلی متخصصین گوش و حلق و بینی بر این نظر هستند که التهابات و عفونتهای مزمن، به پولیپ تبدیل میشود. با توجه به این موضوع میتوان گفت افرادی که به انواع آلرژی پوستی مبتلا میشوند، درصد بیشتری احتمال مبتلا شدن به این بیماری در آنها وجود دارد. در این مورد علاوه بر آلرژی و حساسیتهای مختلف فصلی میتوان به آسم و حساسیتهای پوستی هم اشاره کرد.
پولیپ بینی و خر و پف ارتباط مستقیم دارند که میتوان گفت یکی از نشانههای پولیپ همین خر و پفهای شبانه است. اما این تنها نشانه پولیپ نیست. خر و پف ممکن است بر اثر موارد دیگر هم به وجود آید. نشانهها و علائم دیگری هم برای پولیپ وجود دارد که در زیر از آنها نام میبریم:
- آبریزش بینی مداوم و به دفعات.
- خارش زیاد در ناحیه اطراف چشم و بینی.
- انسداد بینی و گرفتگی مداوم آن.
- کاهش حس بویایی.
- حس درد در ناحیه پیشانی و سر.
- ایجاد دردهای مزمن در فک بالا.
راه های درمان پولیپ بینی چیست؟
اولین مرحله از درمان پولیپ دارو درمانی است که توسط متخصص گوش و حلق و بینی صورت میگیرد.. روش های درمان پولیپ بینی به طور کلی به دو دسته دارند. دسته اول روش های غیر جراحی می باشند. این موارد عبارت است از:
- استفاده از قطره پولیپ بینی.
- در صورت ناراحتی زیاد، استفاده از قرص های استروئیدی مانند پردنیزولون (Prednisolone). این داروها به منظور کم کردن سایز پولیپ به بیمار تجویز میشود.
- درمان خانگی. استفاده از روغن درخت چای، ویتامین D.
حال اگر دارو درمانی باعث اصلاح وضعیت بیمار نشود، پزشک بعد از مدتی عمل جراحی را لازم میداند که به صورت انجام می شود.
- از طریق آندوسکوپی سینوسی: برای سایزهای بزرگ پولیپ مورد استفاده قرار می گیرد.
- از طریق جراحی پولیکتومی: از جمله متداول ترین روش های درمان پولیپ بینی است که با بی حسی و یا بی هوشی بیمار انجام می پذیرد.
بیشتر بخوانید: نحوه کوچک شدن بینی با نخ
روش های جلوگیری از ابتلا به پولیپ بینی
واضح است که اگر موارد بالا در فردی دیده میشود باید به یکی از متخصصین پولیپ بینی مراجعه کند. اما با توجه به اینکه این بیماری ممکن است بعد از عمل جراحی و بهبودی باز هم عود کند، بنابراین بهتر است با راههای جلوگیری از آن آشنا شویم. با رعایت این موارد میتوان از ابتلا به بیماری پولیپ جلوگیری کرد یا آن را به حداقل رساند. بنابراین لازم است مراقبت های جراحی بینی را با دقت انجام دهید.
- پرهیز از خوردن هر نوع مادهای که احتمالا آلرژی به آن در فرد وجود دارد.
- از عوارض پولیپ بینی میتوان به جذب بیشتر آلودگیها اشاره کرد، بنابراین با شست و شوی مستمر و دقیق میتوان از آن جلوگیری کرد. استفاده مستمر بعد از عمل جراحی از سرمهای شست و شوی بینی یا اسپری آب نمک برای جلوگیری از جذب هر گونه آلودگی لازم است.
- پرهیز از قرار گرفتن در مکانی که محرک بینی به حساب میآید مثل فضاهایی که از آلایندههای مختلف استفاده میشود یا دوری از فضاهایی که استنشاق گرد و خاک و مواد شیمیایی و دود سیگار و قلیان، اجتنابناپذیر است.
- کنترل آلرژی و حساسیتهای مختلف، با نکاتی که بعد از عمل جراحی، پزشک رعایت آنها را برای فرد الزامی میداند.
- رعایت نکات بهداشتی و مرطوب نگه داشتن فضا برای فردی که عمل جراحی انجام داده است.
هزینه عمل پولیپ بینی چقدر است؟
قیمت عمل جراحی پولیپ بستگی به دستمزد پزشک متخصص، هزینه کلینیک یا بیمارستانی که در آن عمل جراحی انجام میشود، آزمایشها، تجهیزات و دستگاههایی که عمل جراحی انجام میدهد و … دارد. علاوه بر آن به طول مدتی که فرد در بیمارستان است هم مرتبط است.
نکات مهم در جراحی پولیپ بینی که باید به ان توجه کرد!
ابتدا می بایست به این مورد توجه نمود که پس از انجام معاینه بالینی، آندوسکوپی و تصویربرداری، فرد می بایست تست های مختلف آلرژی را هم بدهد. پس از جاحی، فرد می بایست از فشار آوردن به بینی و فین کردن به طور جد پرهیز کند. در دوران نقاهت از انجام فعالیت های ورزشی، استعمال دخانیات و غیره خودداری شود. با آب سرد حمام نکنید و هنگام خواب، 2 بالش زیر سر خود قرار دهید.
جمع بندی
مواردی که در این مقاله از کلینیک آنیل به آن اشاره شد، عبارت است از:
- پولیپ یک نوع توده است که از مخاط بینی تشکیل میشود و به رنگ خاکستری یا بیرنگ است.
- مخاط بینی به صورت معمول باید برای مرطوب نگه داشتن فضای بینی وجود داشته باشد.
- زمانی که فرد به آلرژی یا حساسیت خاصی مبتلا میشود، این مخاط بزرگتر میشود و به شکل کیسهای در میآید که پولیپ نام میگیرد.
- از علائم و نشانههای پولیپ میتوان به این موارد اشاره کرد: آبریزش بینی، خارش، کاهش حس بویایی در فرد، حس درد در سر و صورت و غیره.
- راههای درمان پولیپ، در قدم اول دارو درمانی است و اگر این روش به درمان قطعی منجر نشد، پزشک پیشنهاد عمل جراحی میدهد.
آیا پولیپ بینی خطرناک است؟
پولیپ بیماری خطرناکی محسوب نمیشود. اما بیماری است که فرد بیمار را کلافه میکند و شاید فرد را از کارهای روزانه جدا کند و اجازه ندهد که به امور روزمره خود برسد. در این صورت نیاز به درمان جدی دارد.
از کجا بفهمیم پولیپ بینی داریم؟
علائم و نشانههای مختلفی برای شناخت پولیپ وجود دارد که مهمترین آنها این موارد است: آبریزش بینی، خر و پف در خواب، خارش، کاهش حس بویایی در فرد و ... .