مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
سطح پوست پوشیده از سلولهای شاخی شکل است که وظیفه محافظت از پوست را برعهده دارند. در حالت طبیعی، بدن اغلب بهصورت ماهانه این سلولهای شاخی شکل را به طور کامل حذف کرده و سلولهای جدیدی جایگزین آنها میکند. تجمع این سلولهای مرده روی پوست باعث کاهش درخشندگی و شادابی پوست میشود. پیلینگ صورت با لایهبرداری، سطح فرسوده پوست و سلولهای مرده آن را از بین میبرد و نواقص پوستی مثل چینوچروک، جای اسکار و زخم، لکهای ناشی از آفتاب، جوش و آکنه را کاهش میدهد.
وجود مشکلات پوستی تأثیر بسیار منفی روی زیبایی صورت دارد. از جوشهای صورت گرفته تا چین و چروکهای ناشی از افزایش سن همگی ظاهر پوست را ناخوشایند جلوه میدهند. لایهبرداری یا پیلینگ پوست یک از مؤثرترین درمانهای غیرتهاجمی برای رفع علائم پیری پوست، جوانسازی صورت و درمان بیماریهای رایج پوستی است. درصورتیکه قصد لایهبرداری صورت خود را دارید در این مقاله از کلینیک زیبایی آنیل شما را با مفهوم پیلینگ صورت و مراحل انجام آن آشنا خواهیم کرد و مزایا و معایب آن را شرح میدهیم.
لایهبرداری یا پیلینگ صورت به فرایند طبیعی بازسازی سلولهای پوست و طیف وسیعی از تکنیکهای طراحی شده جهت اجرای درمانهای پوستی گفته میشود که به بهبود ظاهر پوست کمک میکند. پیلینگ به معنای جوانسازی پوست است که با حذف لایههای سطحی و سلولهای مرده پوست باعث تحریک سلولهای مجاور میشود تا فضا برای تولید سلولهای جدید پوست فراهم شود.
لایهبرداری صورت با هدف بهبود خاصیت ارتجاعی و صافی پوست، کاهش چینوچروک، بهبود ظاهر اسکارها و جای جوش، کاهش علائم پیری، رفع لک و… انجام میگیرد. از انواع روشهایی که باعث لایهبرداری یا پیلینگ صورت میشوند میتوان به لیزرهای لایهبردار (لیزر فرکشنال CO2 و لیزر اربیوم)، پیلینگ AHA، میکرودرم ابریژن و میکرونیدلینگ صورت اشاره کرد. شدت لایهبرداری شیمیایی به ۳ نوع سطحی، متوسط و عمیق دستهبندی میشود:
پیلینگ صورت علاوه بر جوانسازی پوست یک راهحل عالی برای درمان طیف وسیعی از مشکلات پوستی مثل چینوچروک، آکنه و هایپرپیگمانتاسیون است. هایپرپیگمانتاسیون در واقع همان لکههای تیره پوست بوده که به دلیل مشکلاتی مثل ملاسما، ککومک، خال و همچنین آسیب پوستی ناشی از عفونت ایجاد میشود؛ اما شما می توانید با برداشتن خال یا پیلینگ صورت از بروز هایپرپیگمانتاسیون جلوگیری کنید.
علاوه بر این موارد، لایهبرداری صورت به ازبینرفتن باکتریها، کاهش التهاب پوست و درمان آکنه کمک میکند. برخی از رایجترین مزایای پیلینگ صورت عبارتند از:
لایهبرداری پوست به سه نوع شیمیایی، مکانیکی و لایهبرداری با لیزر تقسیمبندی میشود:
لایهبرداری شیمیایی به معنی تخریب و برداشت کنترل شده لایههایی از پوست بهواسطه ترکیبات شیمیایی است که با هدف بهبود جای جوش و آکنه، رفع ککومک و انواع لکههای پوستی انجام میگیرد. مدت این نوع لایهبرداری بسته به عمق آن از یک روز تا ۲ هفته زمان میبرد که در این دوره پس از پوسته ریزی، پوست جدید جایگزین میشود.
عمق این پاکسازی به نوع داروهای شیمیایی، تعداد دفعات مصرف و مدت زمان استفاده آنها روی پوست بستگی دارد. از جمله ترکیبات شیمیایی که در این نوع پیلینگ مورد استفاده قرار میگیرد شامل سالیسیلیک اسید، اسید لاکتیک، اسید کربولیک یا فنل، اسید تری کلرواستیک، رزور سینول و رتینوئیک اسید است:
پیلینگ مکانیکی یا میکرودرم ابریژن یکی از شیوههای پرطرفدار جهت لایهبرداری و پیلینگ صورت بوده که توسط یک دستگاه مکنده انجام میشود. بهوسیله این دستگاه، یک ماده مخصوص به نام اکسید آلومینیوم بر روی سطح پوست پاشیده میشود. این پودر باعث تراشیدن بافتهای مرده پوست و مکیده شدن آن توسط دستگاه خواهد شد که در طی آن پاکسازی و ترمیم پوست انجام میگیرد.
میکرودرم ابریژن باعث رفع مشکلات پوستی، جوانسازی، روشنشدن پوست، ازبینرفتن جوشهای سرسیاه و منافذ باز پوستی در پوستهای چرب میشود. این روش درمان برای ترمیم جای سوختگی نیز بسیار مؤثر بوده و هیچگونه خطری ندارد.
در حال حاضر از ۲ نوع لیزر دی اکسید کربن و لیزر اربیوم یاگ برای پیلینگ صورت استفاده میشود:
اگر مشکلات پوستی مثل چینوچروک، جوشهای زیر پوستی، سرسفید یا سرسیاه، ملاسما یا لک، اسکار سوختگی و جای زخمهای قدیمی و… دارید میتوانید برای رفع آن از پیلینگ صورت استفاده کنید. البته قبل از اقدام به لایهبرداری صورت در مرحله اول توصیه میشود با یک متخصص پوست مشورت کرده تا شرایط پوستی شما را به طور دقیق بررسی کند و متناسب با آن، بهترین نوع درمان را به شما پیشنهاد دهد.
تصمیمگیری برای انجام یا عدم انجام پیلینگ صورت بر عهده متخصص است. در حالت کلی انجام این شیوه برای افراد زیر توصیه نمیشود:
پیلینگ صورت میتواند عوارض جانبی متفاوتی در پی داشته باشد؛ از جمله این عوارض عبارتند از:
از جمله مراقبتهای بعد از پیلینگ صورت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پیلینگ صورت در 3 روش شیمیایی، مکانیکی و لیزر انجام میگیرد که مراحل هر یک متفاوت است. در این بخش مراحل انجام پیلینگ کربن صورت و پیلینگ شیمیایی را در کلینیکهای زیبایی شرح میدهیم:
اولین قدم در فرایند لایهبرداری صورت استفاده از پاککننده مناسب است. باتوجهبه اینکه در طول روز به طور طبیعی پوست شما با آلودگیهای محیطی تماس پیدا میکند باید با شستن صورت پاکسازی شود. از جمله بهترین پاککنندههای پوست شامل ژل پاککننده، کرم پاککننده، فوم پاککننده، روغن پاککننده، پاککننده خاک رس، آب پاککننده میسلار، پاککننده پودری و… است.
تمامی این پاککنندهها باید دارای فرمولاسیون ملایم باشند و از ایجاد خشکی پوست جلوگیری کنند. در کلینیکها، پزشک بر اساس نوع پوست و نیازی که دارید بهترین نوع پاککننده را برای شما انتخاب میکند. توجه به ترکیبات پاککننده بسیار مهم است. پاککنندهها باید فاقد عطر و پارابن باشند؛ زیرا این مواد شیمیایی میتوانند باعث تحریک پوستی، ایجاد جوش و حتی سرطان پوست شوند.
گام بعدی در پیلینگ صورت استفاده از تونر مناسب است. تونر در فرایند لایهبرداری به بستن منافذ و سفتشدن شکافهای سلولی کمک میکند. علاوه بر این باعث تنظیم سطح ph پوست، کاهش نفوذ ناخالصیها و آلودگیهای محیطی به پوست میشود. در کلینیک، متخصص باتوجهبه نوع پوست شما بهترین نوع تونر را انتخاب میکند. برای پوستهای خشک از تونری با ترکیبات آبرسان و برای پوستهای چرب از تونری با فرمول سبکتر استفاده خواهد شد.
پس از آمادهسازی پوست، مقداری لایهبردار روی کل صورت به جز دور چشم و اطراف لب ماساژ داده میشود. مدت زمان استفاده از لایهبردارها به فاکتورهای زیادی از قبیل سن، جنس پوست، میزان حساسیت پوستی، هدف از مصرف محصول و نوع لایهبردار بستگی دارد. انتخاب لایهبردار مناسب و تشخیص اینکه به چه میزان لایهبردار روی پوست بماند، بستگی به نظر پزشک متخصص دارد.
قبل از لایهبرداری پوست، به مدت ۳ هفته باید پوست صورت را با کرمهای حاوی اسیدهای آمینه، تغذیه و آماده کرد. در کلینیکها از یک محلول شیمیایی مانند اسید گلیکولیک یا سالیسیلیک اسید برای پیلینگ صورت استفاده میکنند؛ سپس بهمحض قرمزشدن پوست این نواحی، آن را میشویند. این عمل حداکثر ۴ تا ۶ مرتبه و هر هفته یکبار انجام میشود.
در کربن تراپی پس از پاکسازی صورت، لایهای نازک از کرم کربن روی پوست به کار میرود تا تأثیر درمان بیشتر شود. این کرم به مدت ۱۵ دقیقه زمان احتیاج دارد تا به عمق منافذ پوست نفوذ کند و برای لیزر آماده شود. پس از خشکشدن کربن، به شما محافظ چشم میدهند تا از چشم شما در برابر لیزر محافظت کند.
برخورد لیزر به پوست باعث تخریب و شکستهشدن ذرات کربن روی پوست شده که به همراه آن سلولهای مرده پوست، مواد زائد، چربی پوست و جوشهای سرسیاه از بین میروند. لیزر کیوسوئیچ با انفجاری که روی پوست و در داخل منافذ باز ایجاد میکند؛ سبب تحریک کلاژنسازی و ترمیم منافذ پوست میشود و به لایهبرداری آن منجر خواهد شد.
پیلینگ صورت یا لایهبرداری پوست در روشهای مختلفی مثل پیلینگ لیزری، پیلینگ مکانیکی و پیلینگ شیمیایی انجام میشود که نسبت به سایر روشهای لایهبرداری آسیب کمتری به پوست وارد میکند. فواید پیلینگ شامل جوانسازی پوست، آبرسانی، رفع مشکلاتی نظیر لک، جوش، آکنه، اسکارهای قدیمی و کاهش چین و چروک پوست است. پس از پیلینگ، تورم و پوستهپوسته شدن امری طبیعی است که پس از گذشت چند روز تا چند هفته از بین میرود و پوستی با ظاهری صاف و بدون چینوچروک ظاهر میشود.
اگر پیلینگ توسط پزشک متخصص انجام نگیرد میتواند پیامدهایی را به همراه داشته باشد؛ زیرا مواد شیمیایی باید با دوز مشخصی بر روی پوست مورد استفاده قرار گیرند. ازاینرو توصیه میشود برای انجام پیلینگ صورت به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا باتوجهبه سابقه بیماریهای خاص، نوع پوست و ویژگیهای آن، درمان مناسبی را برای شما انتخاب کند.
پیلینگ شیمیایی برای خانمهای باردار، افراد مبتلا به مشکلات قلبی و دیابت توصیه نمیشود؛ بنابراین برای لایهبرداری پوست باید از سایر روشهای دیگر استفاده کرد. در این مقاله سعی کردیم شما را با مزایا و مراحل پیلینگ صورت آشنا کنیم و مراقبتهای بعد از پیلینگ را شرح دهیم تا از عوارض احتمالی آن جلوگیری کنید.
مدیرعامل کلینیک زیبایی آنیل، پزشک عمومی، فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، دارای مدرک دوره زیبایی و کاسمتیک از کمپانی پرومو ایتالیا (از کشور ایتالیا)، دارای گواهینامه جهت انجام پروسیجرهای زیبایی، دارای 15 سال سابقه فعالیت حرفه ای در زمینه زیبایی، دارای مجوز پزشکی در تهران (شماره نظام پزشکی: 114723)، نماینده انحصاری کمپانی پرومو ایتالیا در ایران