مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
بيماری لوپوس یک بیماری التهابی مزمن با منشا خود ایمنی است. در آن، آنتی بادیهای تولید شده توسط سیستم ایمنی، که باید علیه باکتریها و ویروسهای بیگانه برای بدن عمل کنند، شروع به حمله به سلولها و بافتهای سالم میکنند و باعث التهاب میشوند که در صورت عدم درمان میتواند منجر به مرگ شود.
نام رسمی این بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک است و میتواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد. درمان آن ضروری است زیرا زمانی که بیماری از کنترل خارج شود، میتواند بیمار را بكشد.
بیماری لوپوس مسری نیست، بنابراین نمیتواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. اين بيماری، نتیجه یک سری فرآیندهای درونی در بدن فرد است که نمیتواند به دیگران منتقل شود.
لوپوس در زنان شایعتر از مردان است، اما میتواند بر بیماران هر دو جنس تأثیر بگذارد. انواع مختلفی از لوپوس وجود دارد که لوپوس سیستمیک شایعترین آنهاست. از سوی دیگر، لوپوس دیسکوئید فقط پوست فرد را تحت تاثیر قرار میدهد، اما نیاز به درمان و کنترل دارد زیرا میتواند به لوپوس سیستمیک تبدیل شود که کل بدن را تحت تاثیر قرار میدهد. در ادامه این مقاله از کلینیک زیبایی آنیل بيشتر در مورد اين بيماري و انواع آن صحبت ميكنيم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
نمایش
علائم بیماری لوپوس چیست؟
از علائم اصلی بیماری لوپوس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب
- خستگی مداوم
- بثورات مایل به قرمز که میتوانند به شکل پروانه روی صورت ظاهر شوند و ناحیهای را که از گونه در دو طرف صورت تا نوک بینی میرود را بپوشانند.
- ضایعات پوستی که پس از آفتاب گرفتن بدتر میشوند.
- درد مفاصل
- عدم انعطاف پذیری در عضلات
- تورم در اندامهای بدن
- درد قفسه سینه هنگام نفس کشیدن عمیق
- سردرد
- تورم غدد لنفاوی
- حساسیت بالا به نور خورشید
- مشکل در ادرار کردن
- زخم در دهان
- بی حالی
مهم: توجه داشته باشید که علائم بیماری لوپوس دقیقا منحصر به فرد نیستند. افرادی که جذام، هپاتیت C، سرخجه یا سایر بیماریهای خودایمنی دارند میتوانند علائم بسیار مشابهی داشته باشند.
علت بيماری لوپوس چیست؟
بیماری لوپوس یک بیماری خودایمنی بوده که معمولاً ناشی از جهشهای ژنتیکی است که در طول رشد جنین در رحم رخ میدهد، بنابراین یک بیماری مسری قابل انتقال نیست و همینطور علت دقیق این بیماری هنوز مشخص نیست.
اعتقاد بر این است که پيشرفت آن به عوامل ژنتیکی، هورمونی و محیطی مرتبط است. به این معنا که افراد دارای استعداد ژنتیکی میتوانند تغییرات ایمنی دائمی را در مواجهه با عوامل محیطی از تابش خورشید تا عفونتهای ویروسی نشان دهند.
انواع بیماری لوپوس
شایعترین نوع بیماری لوپوس، لوپوس اریتماتوز سیستمیک است، اما 4 نوع اصلی لوپوس وجود دارد که عبارتند از:
بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)
بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) با التهاب در اندامهای مختلف بدن بهویژه پوست، مفاصل، قلب، کلیهها و ریهها، ایجاد لکههایی روی پوست در معرض نور خورشید، علائم مفصلی مانند آرتریت، کم خونی، کاهش دفاع و پلاکتها و تغییرات در سیستم عصبی مرکزی ظاهر ميشود.
لوپوس دیسکوئید یا پوستی
لوپوس دیسکوئید باعث ایجاد ضایعات فقط روی پوست میشود و به سایر اندامها نمیرسد. این نوع بیماری لوپوس باعث ایجاد لکههای قرمز رنگ روی پوست به خصوص روی پوست سر و صورت میشود. با این حال، برخی از افراد مبتلا به لوپوس دیسکوئید میتوانند در طول زمان به لوپوس سیستمیک مبتلا شوند.
لوپوس ناشی از دارو
بیماری لوپوس ناشی از دارو به دلیل استفاده طولانی مدت از برخی داروها مانند هیدرالازین، پروکائین آمید یا ایزونیازید ایجاد میشود، زیرا باعث التهاب موقت میشوند. علائم معمولاً طی چند ماه پس از قطع دارو ناپدید میشوند.
لوپوس نوزادی
لوپوس نوزادی یکی از انواع نادر لوپوس است، اما ممکن است در نوزادان متولد شده از زنان مبتلا به بیماری لوپوس رخ دهد.
بیماری لوپوس چگونه درمان میشود؟
بیماری لوپوس درمانی ندارد و یک بیماری مزمن است. بنابراین درمان آن به منظور کنترل تکامل و علائم آن انجام میشود. از کرمها و محصولاتی که علائم بیماری لوپوس روی پوست را کاهش میدهند نیز در درمان این بیماری استفاده میشود.
اگر بیماری لوپوس بر اندامهای خاصی مانند کلیهها تأثیر بگذارد، اقدامات ديگري مانند پیوند کلیه لازم است. پزشکان همچنین توصیه میکنند اقدامات ديگري مانند اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور خورشید تا حدامکان و جلوگیری از عفونتها و شیوع بیماریهای مختلف انجام شود، زیرا این یک بیماری است که خود سیستم ایمنی را تحت تأثیر قرار میدهد.
در زمان بهبودی، ممکن است هیچ علامتی وجود نداشته باشد و نیاز به دارو کم باشد يا اصلا نيازي نباشد. با این حال، از آنجایی که ما در مورد یک بیماری مزمن صحبت میکنیم، باید پیگیریهای پزشکی برای تحت کنترل نگه داشتن آن ادامه یابد.
اقدامات احتیاطی که فرد مبتلا به لوپوس:
- محافظت در برابر آفتاب: فرد مبتلا به بیماری لوپوس باید از خود در برابر نور خورشید و به طور کلی نور محافظت کند؛ زیرا نور علاوه بر ایجاد ضایعات پوستی میتواند باعث تشدید التهاب در اندامهای داخلی مانند کلیهها شود. توصیه می شود از کرم ضدآفتاب در طول روز چندبار استفاده شود.
- فعالیت بدنی منظم: به حفظ فشار خون و کنترل قند و بهبود کیفیت استخوان، جلوگیری از پوکی استخوان و بهبود سیستم ایمنی کمک میکند.
- اجتناب از سیگار کشیدن و استفاده از داروهای ضدبارداری حاوی استروژن: این دو عمل با بدتر شدن علائم مرتبط هستند.
- خود مراقبتی: رژیم غذایی سالم، استراحت و بهداشت کافی را برای جلوگیری از عفونت حفظ کنید.
- خودشناسی: اجتناب از موقعیتهای استرس عاطفی که میتواند بیماری را دوباره فعال کند.
- مشاوره و معاینات منظم با روماتولوژیست: معمولاً هر 3 تا 6 ماه یکبار برنامه ریزی می شود. با این حال، زمانی که بیماری فعال است، ویزیتهای مکرر یا بستری شدن در بیمارستان برای موارد شدیدتر ممکن است ضروری باشد.
آنچه در مقاله بیماری لوپوس خواندید:
اگر شما نیز مبتلا به بیماری لوپوس هستید یا افرادی از خانواده شما درگیر این بیماری هستند، بایستی تحت مراقبت های جدی تری قرار بگیرند؛ زیرا بیماری لوپوس درمان شناخته شده ای ندارد و فقط با مراقبت های ویژه جلوی التهاب این بیماری را میتوان گرفت. بهتر است برای کنترل و درمان پوستی این بیماری، به بهترین مرکز جوانسازی پوست مراجعه نمایید.
آیا بیماری لوپوس درمانی دارد؟
بیماری لوپوس هیچ گونه درمان قطعی ندارد ولی با تحت نظر بودن و استفاده از دارو ها می توان جلوگیری کرد از التحابی شدن این بیماری
به چه دلیل بایستی پردنیزولون هر روز و سر ساعت مشخص مصرف شود؟
کورتیکواستروئیدها از جمله پردنیزولون، مرتبط با هورمونهای طبیعی ضدالتهاب هستند و التهاب را فورا سرکوب میکنند.
مدیرعامل کلینیک زیبایی آنیل، پزشک عمومی، فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، دارای مدرک دوره زیبایی و کاسمتیک از کمپانی پرومو ایتالیا (از کشور ایتالیا)، دارای گواهینامه جهت انجام پروسیجرهای زیبایی، دارای 15 سال سابقه فعالیت حرفه ای در زمینه زیبایی، دارای مجوز پزشکی در تهران، نماینده انحصاری کمپانی پرومو ایتالیا در ایران